Hvorfor Bitcoin trives (og hvorfor det ikke erstatter dollaren)

Bitcoin er leder af pakken i kryptorummet.

Det er kommet sig efter det katastrofale nedbrud i 2018 og er på vej tilbage til den pris, det nåede i december 2017. Så hvad har fremtiden for bitcoin? Kunne den til sidst erstatte dollaren som den globale reservevaluta, som dens loyale tilhængere hævder? Vil det til sidst gå ned og dø, som Nouriel Roubini har forudsagt? Eller er det bestemt til at forblive et spekulativt aktiv, der krydrer investeringsporteføljer, men aldrig bliver vedtaget som et hovedudvekslingsmiddel?

Mere end et årti efter dets fremkomst fra asken fra finanskrisen er bitcoin stadig en minoritetssport. Forudsigelser om, at det vil nå 1 million dollars eller mere, virker vildt overoptimistiske. Det viser heller ikke tegn på at blive et hovedudvekslingsmedium. I løbet af de sidste 10 år har den amerikanske dollar forankret sig stadig mere fast som verdens førende afregningsvaluta. Bitcoin er ikke nærmere universel accept end den var, da den startede.

Frances Coppola, en CoinDesk-spaltist, er freelance-forfatter og taler om bank, finans og økonomi. Hendes bog „Sagen for folks kvantitative lempelse“ forklarer, hvordan moderne pengeskabelse og kvantitativ lettelse fungerer, og går ind for „helikopterpenge“ for at hjælpe økonomier ud af recession.

Men bitcoin har overlevet to store nedbrud og adskillige mindre, og er nu på vej op igen. I modsætning til mange mindre kryptokurver er dens værdi aldrig faldet til nul – ja, i løbet af de 12 år af dens eksistens er dens værdi steget betydeligt. Selvom det er flygtigt, har det vist, at det kan holde værdi på længere sigt. Det har opnået en grad af modenhed som et værdilager, men ikke som et udvekslingsmiddel.
Abonner på Money Reimagined, vores nyhedsbrev om økonomisk forstyrrelse.

Ved tilmelding modtager du e-mails om CoinDesk-produkter, og du accepterer vores vilkår og betingelser og fortrolighedspolitik.

Det er fristende at forudsige Bitcoins fremtid baseret på dens præstationer hidtil. Spekulativt aktiv med højt udbytte, ja. Langsigtet værdiopbevaring måske. Udvekslingsmedium, ikke så meget. Men som enhver investor ved, er tidligere resultater ikke en guide til fremtidig afkast. Så lad os undersøge, om bitcoins værdi på trods af sin tilsyneladende modstandskraft stadig kan falde til nul, og omvendt, hvad det kan tage for bitcoin at erstatte dollaren som den globale reservevaluta.

For at forstå, hvordan et af disse scenarier kan ske, er det lærerigt at se på, hvordan fiat-valutaer fungerer. Hvad giver fiat-valutaer værdi – og hvordan mister de det?

Der er to konkurrerende teorier for, hvad der giver fiat-valutaer værdi: hvad vi kan kalde en „metallistisk“ teori, at værdien af en fiat-valuta tildeles af det guld, som det plejede at være knyttet til, og „chartalist“ -teorien, som siger, at en fiat-valuta har værdi, fordi folk skal betale skat i den. Selvfølgelig gælder hverken bitcoin: det er aldrig blevet knyttet til guld, og ingen regering accepterer skatter i det. Så er der andre måder, hvorpå en valuta kan erhverve og holde værdi på lang sigt?

At understøtte både den metallistiske og den chartalistiske opfattelse af fiat valuta værdi er en dybere grundlæggende: troen på, at hvad der understøtter valutaen i sig selv er troværdigt. I tilfælde af metallister er det troen på, at guld altid vil være værdifuldt. Denne tro er blevet testet i årtusinder og har aldrig svigtet, så den er sandsynligvis rimelig. Mindre rimelig er forestillingen om, at en valuta, der i øjeblikket ikke er knyttet til guld, er værdifuld, fordi den plejede at være knyttet. Imidlertid mener mange metallister, at fiat-valutaer i sidste ende vil blive knyttet igen til guld (mere om dette snart).

For chartalister er den underliggende tro, at regeringen er i stand til både at pålægge skatteforpligtelser og opkræve dem. Skatteevne behøver ikke at betyde autoritarisme: Rimelig beskatning fra en regering, der opfattes som retfærdig og godartet, er faktisk mere sandsynligt at resultere i en stabil valuta end straffende og urimelige skatter, der håndhæves hårdt.

Det, der giver valuta, er derfor tillid til alt, hvad der understøtter det. Så hvad er backing bitcoin? Som svar på kritikken om, at „bitcoin ikke understøttes af noget,“ sagde investeringswebstedet Fidelity Digital Assets, „Bitcoin understøttes af kode og den konsensus, der findes blandt dets vigtigste interessenter.“

„Den slags socialt og politisk sammenbrud, der ville ødelægge dollaren, ville helt sikkert også ødelægge den globale civilisation.“

Dette er en erklæring om tro. Det svarer til „koden er perfekt, og de vigtigste interessenter ville aldrig gøre noget for at gøre den mindre end perfekt.“ Ingen af dem er nødvendigvis sandt, men alt er nødvendigt for at bitcoin skal holde værdi, er for et tilstrækkeligt antal mennesker til at tro det.